Τα στοιχεία μου

Dr Παπαθανασίου Β. Μιχαήλ

Χειρουργός
Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Εθν. Αντιστάσεως 75
55134 - Καλαμαριά
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 447110
Κιν.  6972 695805

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα23
mod_vvisit_counterΧθές17
mod_vvisit_counterΤρέχουσα Εβδομάδα132
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη Εβδομάδα177
mod_vvisit_counterΤρέχων Μήνας782
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος Μήνας1302
mod_vvisit_counterΌλες οι Ημέρες141792

We have: 3 guests online
Η IP σας: 34.201.9.19
Σήμερα: Oct 30, 2020
Παθήσεις προστάτη

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους μετά την ηλικία των 50 χρόνων να αναφέρουν ότι έχουν δυσκολίες με την ούρηση. Τότε συνήθως ακολουθεί η διάγνωση: "έχει προστάτη". Βεβαίως, η έκφραση είναι ατυχής, αφού όλοι οι άνδρες έχουν προστάτη, ένα βασικό όργανο του γεννητικού συστήματος του άνδρα και απαραίτητο για τη γονιμότητά του, αφού παράγει το προστατικό υγρό, που αποτελεί το 30-40% του σπέρματος.

Αυτό το τόσο πολύτιμο για τη γονιμότητα όργανο μόνο προβλήματα προκαλεί, δυστυχώς, με το πέρας της γονιμοποίησης, αφού συνδέεται με τρεις πολύ συχνές παθήσεις: την προστατίτιδα, την καλοήθη υπερπλασία και τον καρκίνο. Από την ηλικία των 40 χρόνων αρχίζει να υπερτρέφεται και μετά τα 50 μεγαλώνει τόσο, ώστε να προκαλεί προβλήματα στην ούρηση. Γι' αυτό και η επιστημονική ονομασία της πάθησης είναι "καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αδένα".

Σαφώς, η υπερτοφία ποικίλει και κάποιοι "τυχεροί" μπορεί να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Πάντως, πάνω από τους μισούς άνδρες θα ζητήσουν μέχρι τα 70 χρόνια τους ιατρική βοήθεια για το πρόβλημα.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιάλλει την ουρήθρα, τη δίοδο, δηλαδή, μέσα από την οποία φεύγουν τα ούρα από την κύστη. Έτσι, κάθε αύξηση του μεγέθους του προστάτη πιέζει την ουρήθρα, αλλά και την κύστη, εμποδίζοντας την ούρηση.

Το μέγεθος δεν είναι η μόνη παράμετρος της απόφραξης που προκαλεί ο προστάτης, αφού και η σύστασή του αποτελεί ένα εξίσου καθοριστικό παράγοντα. Έτσι, ένας μικρός, αλλά "σκληρός" προστάτης (κάτι συχνό στους άνδρες που έχουν περάσει προστατίτιδες, δηλαδή φλεγμονές του προστάτη) μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη απόφραξη και πιο έντονα συμπτώματα από έναν μεγάλο, αλλά μαλακό προστάτη.

# Article Title Hits
1 Φλεγμονώδης πάθηση προστάτη (Προστατίτιδα) 2691
2 Καλοήθης υπερπλασία προστάτη 3047
3 Αδενοκαρκίνωμα προστάτη 2202


      Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

OnLine τώρα

We have 3 guests online